در مقاله سونوگرافی واژینال چیست، چه مطالبی خواهیم خواند و یاد گرفت؟
- تعریف سونوگرافی واژینال + انواع
- فرق سونوگرافی معمولی با سونوگرافی واژینال
- آمادگی های قبل از سونوگرافی واژن + روش انجام سونوگرافی واژینال
- بهترین زمان برای سونوگرافی واژینال در دوران بارداری و غیر بارداری
- روش های جایگزین سونوی واژینال برای دختران
- تشخیص انواع بیماری ها با سونوگرافی واژینال
- تفسیر نتایج سونوی واژینال + هزینه
- 10+1 پرسش و پاسخ مهم درباره سونوگرافی واژینال
سونوگرافی واژینال یکی از روشهای پیشرفته تصویربرداری پزشکی است که به عنوان سونوگرافی ترانس واژینال نیز شناخته میشود. این روش، با استفاده از امواج صوتی با فرکانس بالا تصاویر دقیقی از اندامهای داخلی مانند رحم، تخمدانها و لولههای فالوپ و لگن ارائه میدهد. بنابراین پزشکان با دقت بیشتری به بررسی و تشخیص مشکلات داخلی زنان با استفاده از سونوی واژن میپردازند. اما چرا باید سونوگرافی واژینال انجام داد و بهترین زمان برای انجام سونوگرافی واژینال چه زمانی است؟ همچنین، چه آمادگی های قبل از انجام سونوگرافی واژینال لازم است و هزینههای مرتبط با آن چقدر است؟ در این مقاله از وبلاگ دکتر مردانی، به تمامی این سوالات پاسخ خواهیم داد. پس در ادامه با ما همراه باشید.
سونوگرافی واژینال چیست؟
سونوگرافی واژینال یا معادل انگلیسی آن یعنی Vaginal Ultrasonography یک نوع از انواع سونوگرافی واژن در پزشکی است که از آن برای بررسی دقیق اندامهای درون حفره لگن استفاده میشود. سونوگرافی واژینال اطلاعات بیشتری نسبت به سونوگرافی شکمی به پزشک میدهد.
“سونوگرافی ترانس واژینال (transvaginal ultrasound) نام دیگر این نوع سونوگرافی است که در آن، از امواج فراصوتی در سراسر دیواره واژن برای بررسی بافتهای اطراف واژن استفاده میشود.”
در این روش، یک پروب کوچک به داخل واژن وارد میشود تا تصاویر واضحتری از رحم، تخمدانها، لولههای فالوپ و سایر ساختارهای لگنی به دست آید. این نوع سونوگرافی واژن به پزشکان کمک میکند تا مشکلاتی مانند ناباروری، بارداری زودهنگام، مشکلات قاعدگی، عفونتهای لگنی و ناهنجاریهای تخمدان را تشخیص دهند. همچنین، سونوگرافی واژینال میتواند به پیگیری و ارزیابی نتایج درمانهای مختلف کمک کند.
سونوگرافی واژینال برای چیست؟
سونوگرافی واژینال یا داخل رحم با توجه به تشخیص پزشک در زمینه ارزیابی دردهای غیر طبیعی لگن یا خونریزی های غیر نرمال تجویز میشود. این نوع سونوگرافی برای بررسی رحم و تخمدانها و تشخیص بیماریهای مربوط به حفره داخلی لگن است. سونوی واژینال در زمان بارداری نیز توسط پزشک در هفتههای اول بارداری نیز توصیه میشود. در جدول زیر، دلایل انجام سونوگرافی ترانس واژینال در شرایط مختلف اعم از بارداری و غیر بارداری را نشان میدهد.
دلایل انجام سونوگرافی ترانس واژینال در شرایط مختلف اعم از بارداری و غیر بارداری:
دلایل انجام سونوگرافی واژینال | دلایل انجام سونوگرافی واژینال در دوران بارداری |
---|---|
خونریزی واژینال بدون دلیل | تشخیص بارداری |
درد های لگنی | حاملگی خارج از رحم |
ناباروری | کنترل ضربان قلب جنین |
پولیپ رحم | سقط جنین یا زایمان زودرس |
عفونت لگن | ناهنجاریهای جفت |
سرطان | تشخیص جفت سرراهی |
کیست یا فیبروم رحم | علت خونریزی غیرطبیعی در بارداری |
بررسی ای یو دی (IUD) | بررسی دهانه رحم |
چرا سونوگرافی واژینال نیاز است؟
سونوی واژن اطلاعات بسیار مفیدی درباره بیماری های حفره لگن اعم از اندام های داخلی مثل رحم، تخمدان، لوله های فالوپ و بیماری های دهانه رحم ارائه می کند. پزشکان متخصص از این روش تصویربرداری برای تشخیص بیماریهای مذکور استفاده میکنند. همچنین این روش در ارزیابی سلامت جنین و مادر در هنگام بارداری نیز مفید است.
سونوگرافی ترانس واژینال چیست؟
سونوگرافی ترانس واژینال (به معنای در میان یا داخل واژن) یک نوع سونوگرافی لگن یا معادل انگلیسی آن یعنی Pelvic Ultrasound است. این سونوگرافی از اندام هایی مثل رحم، تخمدان ها، لوله های فالوپ، دهانه رحم و ناحیه لگنی عکسبرداری میکند. در سونوگرافی ترانس واژینال که هیچ عارضه خطرناکی نیز ندارد، مبدل پروب دستگاه داخل واژن قرار میگیرد.
نکته: ترانس واژینال به معنی “از طریق واژن” است.
سونوگرافی داخل واژینال چیست؟
برخی از افراد و حتی پزشکان ممکن است از چند نوع اسم برای نام بردن انواع سونوگرافی استفاده کنند. در اینجا هم باید گفت که سونوگرافی داخل واژینال در واقع همان سونوگرافی واژینال است که نتایج آن، از حرکت امواج فراصوتی در داخل بافت واژن به دست میآید.
کلیه خدمات سونوگرافی واژینال و خدمات مرتبط در مرکز رادیولوژی و سونوگرافی دکتر مردانی با کادر مجرب خانم انجام می پذیرد. (سونوگرافی تهرانپارس | سونوگرافی پیروزی)
آدرس شعبه تهرانپارس: تهرانپارس به نشانی فلکه سوم تهران پارس – خیابان 196 غربی (بین باقری و فلکه سوم) – نبش طاهری – ساختمان پزشکان تهرانپارس طبقه 5 واحد 53 .
آدرس شعبه پیروزی: خیابان پیروزی، روبهروی ستاد نیرو هوایی، نبش کوچه ایلخانی، مجتمع پزشکان بقراط
سونوگرافی داپلر واژینال چیست؟
در مقاله سونوگرافی داپلر گفتیم که سونوی داپلر نوعی از سونوگرافی است که در تشخیص و بررسی ضربان قلب و جریان خون جنین کاربرد دارد. بنابراین «سونوگرافی داپلر واژینال یا معادل انگلیسی آن یعنی Vaginal Doppler Ultrasound یکی از انواع سونوی داپلر محسوب میشود»؛ سونوی داپلر واژینال با بررسی داخل رحم توسط پروب داپلر، بارداری خارج رحم را مورد بررسی قرار میدهد.
سونوگرافی رنگی واژینال چیست؟
سونوهیستروگرافی یا معادل انگلیسی آن یعنی Saline Infusion Sonohysterogram، که به آن SIS یا SHG می گویند همان سونوگرافی رنگی واژینال است. دقت داشته باشید که این نوع سونوی واژینال رنگی کاملا متفاوت از عکس رنگی رحم است (درباره بهترین زمان برای سونوگرافی رحم و تخمدان نیز بیشتر بخوانید). در سونوگرافی رنگی واژینال که روشی برای ارزیابی رحم، شکل حفره رحم و لوله های فالوپ است؛ مایع استریل به وسیله کاتتر درون رحم تزریق شده و شکل داخلی رحم و لوله ها بررسی میشود.
سونوگرافی کالر داپلر واژینال چیست؟
روش سونوی کالر داپلر، برای بررسی خونرسانی به ارگان های مختلف بدن از جمله واژن، رحم و تخمدان و بررسی بیماریهای مادرزادی مورد استفاده قرار میگیرد. در سونوگرافی کالر داپلر واژینال که یک روش تشخیصی غیر تهاجمی است؛ عروق و شریانهای رحم و تخمدانها با وضوح بالا و به صورت تصویری بررسی میشوند. به این ترتیب که با ارسال امواج فراصوت به جریان خون و دریافت عکس العمل آن، میزان سرعت و جریان خون در رگها و احتمال وجود هرگونه انسداد و گرفتگی بررسی میشود.
در انجام این روش که از طریق واژینال است، میزان سرعت و جریان خون هدایت شده به رحم و تخمدان و میزان تغییرات هورمونی در سیکل قاعدگی پیشبینی خواهد شد.
کاربرد سونوگرافی کالر داپلر واژینال رحم و تخمدان
سونوگرافی کالر داپلر واژینال رحم و تخمدان یکی از روشهای مهم تشخیصی است که برای بررسی جریان خون در عروق و شریانهای تخمدان و رحم استفاده میشود. این تکنیک میتواند به تشخیص مشکلاتی مانند تورشن یا پیچ خوردگی تخمدان کمک کند. از جمله کاربردهای سونوگرافی کالر داپلر واژینال میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تشخیص نازایی و وضعیت جنین
- بررسی رحم و تخمدان بعد از ivf (بارور ساختن تخمک در آزمایشگاه)
- تشخیص تورشن یا پیچ خوردگی تخمدان
- بررسی رابطه جریان خون در رحم و بند ناف جنین
سونو هیستروگرافی چیست؟
همانطور که در بخش قبل توضیح دادیم، سونو هیستروگرافی یا SIS همان سونوگرافی رنگی واژینال است. در هیستروسونوگرافی که حتی با نام سونو هیسترو هم کاربرد دارد، از امواج صوتی برای تولید تصاویری از داخل رحم استفاده میشود. این روش معمولاً برای تشخیص مشکلاتی مانند خونریزی بدون دلیل واژن، ناباروری و سقطهای مکرر به کار میرود.
موارد کاربرد سونوهیستروگرافی
- تشخیص خونریزی بدون دلیل واژن
- ناباروری
- سقط های مکرر
تفاوت سونوگرافی معمولی با سونوگرافی واژینال چیست؟
توجه داشته باشید که سونوگرافی در پزشکی اصول یکسان، اما کاربردهای متفاوتی دارد؛ به عنوان مثال سونوگرافی سینه یا پستان که برای بررسی و تشخیص دقیق انواع تومور ها کاربرد دارد. اگر سادهتر توضیح دهیم، با وجود اینکه در همه سونوگرافیها، با استفاده از امواج صوتی با فرکانس بالا، تصاویری از اندامهای داخلی بدن تولید میشود، سونوگرافی معمولی با سونوگرافی واژینال متفاوت است.
سونوگرافی معمولی برای اندامهایی مثل شکم یا لگن کاربرد دارد که مبدل اولتراسوند در ناحیه بیرونی، روی لگن یا شکم، قرار میگیرد. این در حالی است که در سونوگرافی واژینال، پروب اولتراسوند حدود 5 تا 7 سانتیمتر وارد واژن میشود.
انجام کلیه خدمات سونوگرافی، از جمله سونوگرافی واژینال در مرکز سونوگرافی دکتر مردانی با کادر متخصص و مجرب انجام می پذیرد. برای درخواست و رزرو نوبت در شعب مختلف دکتر مردانی می توانید از صفحه نوبت دهی اینترنتی سونوگرافی دیدن نمایید. (سونوگرافی تهرانپارس | سونوگرافی پیروزی)
علائم بیمار برای انجام سونوگرافی واژن
در صورتی که پزشک متخصص هر یک از علائم زیر را در فرد مراجعه کننده مشاهده کند، ممکن است سونوگرافی واژن را برای او توصیه کند:
- خونریزی واژینال
- درد لگن
- ناباروری
- شک به بارداری خارج رحمی
- نتایج غیرطبیعی در معاینه لگن
آمادگی قبل از سونوگرافی واژن
شاید فکر کنید قبل از انجام سونوی واژن باید آمادگی خاصی داشته باشید؛ اما انجام سونوگرافی واژینال به اقدام خاصی نیاز ندارد و فقط باید قبل از انجام این نوع از سونوگرافی، مثانه خود را تخلیه کنید. حتی جالب است بدانید که سونوگرافی واژینال در زمان قاعدگی هم انجام میشود؛ زیرا ارزیابی برخی از بیماری های زنان در دوران قاعدگی آسانتر است.
نکته: توجه داشته باشید که اگر در دوران قاعدگی هستید و میخواهید سونوگرافی واژینال را انجام دهید؛ در صورت استفاده از تامپون، آن را خارج کنید.
سونوگرافی واژینال چگونه انجام میشود؟
در این بخش، نحوه انجام سونوگرافی واژینال را در 6 مرحله توضیح میدهیم:
- اگر مثانه پر است، ابتدا باید اقدام به تخلیه مثانه کنید.
- لباسهای پایینتنه را در آورده و لباس مرکز سونوگرافی ترانس واژینال را بپوشید.
- روی تخت معاینه دراز کشیده و پاهای خود را خم کنید.
- پزشک سونوگرافی، پروب یا مبدل را وارد واژن کرده و برای سهولت کار، از پوشش محافظ یا ژل روانکننده استفاده خواهد کرد (این روش هیچگونه دردی ندارد).
- مبدل به آرامی در داخل واژن و حفره لگن، حرکت کرده و تصاویر گرفته میشود.
- در برخی موارد برای مشاهده برخی اندامهای لگنی، از شما خواسته میشود تا زیر شکم خود را فشار دهید.
توجه داشته باشید که ممکن است برای تصاویر واضحتر از رحم، یک روش ویژه از سونوگرافی ترانس واژینال تزریق شور (SIS) مرسوم به اکوهیستروگرافی یا هیستروسونوگرافی انجام شود که در این صورت، از یک محلول شور برای تشریح تودههای غیر طبیعی استفاده خواهد شد.
اندامهای مورد بررسی طی سونوگرافی واژن
در هنگام انجام سونوی واژن توسط پزشک متخصص، اندامهای زیر مورد بررسی قرار میگیرند:
- واژن
- دهانه رحم
- رحم
- تخمدانها
- لولههای فالوپ
اقدامات بعد از سونوگرافی واژینال
معمولا بعد از انجام انواع روشهای سونوگرافی از جمله واژینال، هیچ درد و عارضهای وجود ندارد؛ بنابراین شما میتوانید بدون هیچ نگرانی و انجام اقدام خاصی به منزل برگردید. حتی اگر داروی خاصی مثل آرامبخش استفاده نکردهاید میتوانید به فعالیتهای روزانه خود از جمله رانندگی بپردازید.
سونوگرافی واژینال درد دارد؟
بعد از اینکه نحوه انجام سونوگرافی واژینال را توضیح دادیم، ممکن است برایتان سوال پیش بیاید که آیا سونوگرافی واژینال درد دارد؟ در جواب باید بگوییم خیر؛ نگران نباشید. این روش سونوگرافی بسیار ایمن و بدون درد است. چرا که:
دستگاه مبدل سونوگرافی واژینال یا میله سونو، طوری طراحی شده است که به راحتی و بدون درد در داخل واژن حرکت کند. حتی برای سهولت کار، پزشک از ژل روانکننده استفاده خواهد کرد.
خونریزی بعد از سونوی واژینال
در برخی موارد و نه اکثرا، خونریزی بعد از سونوگرافی واژینال اتفاق میفتد. علت خونریزی بعد از سونوی واژن ممکن است به این دلیل باشد که در قسمتهایی از بالای رحم خون جمع است و بر اثر ورود لوله سونوگرافی در داخل رحم خون به سمت بیرون جریان پیدا کند.
خونریزی بعد از سونوگرافی واژینال در بارداری
همانطور که در بخش قبل توضیح دادیم، خونریزی بعد از سونوگرافی واژینال ممکن است به علت جمع شدن خون در قسمتهای بالایی اندام رحم باشد. هر چند بررسی مقالات انگلیسی نشان میدهد که دهانه رحم شما ممکن است پس از معاینه لگن یا سونوگرافی ترانس واژینال خونریزی کند؛ چرا که به دلیل افزایش هورمونها بسیار حساس است.
بهترین زمان برای سونوگرافی واژینال چیست؟
با وجود اینکه سونوگرافی واژینال را در هر زمان از چرخه قاعدگی میتوان انجام داد، اما بهترین زمان برای سونوگرافی ترانس واژینال یا همان سونوگرافی واژینال زمانی است که پوشش داخلی رحم در نازکترین وضعیت باشد. این یعنی به طور تقریبی در روز 4 تا 9 سیکل ماهانه، بهترین زمان سونوگرافی واژینال است.
آیا سونوگرافی واژینال را می توان در زمان قاعدگی انجام داد؟
خیلی از بانوان میپرسند آیا سونوگرافی واژینال در زمان پریود امکان پذیر است؟ همانطور که در بخشهای قبلی هم پاسخ دادیم، سونوگرافی واژینال هیچ تفاوتی با سایر سونوگرافیها ندارد؛ بنابراین میتوان آن را در زمان پریود انجام داد. البته دقت داشته باشید که باید قبل از انجام سونوی واژن، تامپون یا نوار بهداشتی خود را بردارید. (بیشتر بدانید: سونوگرافی واژینال روز سوم قاعدگی چیست؟ )
بهترین زمان برای سونوگرافی واژینال در وضعیت معمولی (غیر از بارداری)
سونوی واژینال را میتوان در هر مرحلهای از سیکل قاعدگی انجام داد. حتی ممکن است با توجه به شرایط و علل انجام سونو، پزشک تجویز کند که سونوگرافی را در زمان قاعدگی انجام دهید. اما مثلا اگر سونوگرافی برای تعیین علت خونریزی غیرطبیعی باشد باید آن را بعد از پریود انجام داد. چون پوشش داخلی رحم در این دوره نازک بوده و مشکلات به راحتی قابل تشخیص است.
بنابراین تعیین بهترین زمان سونوگرافی واژینال در وضعیت معمولی بستگی به علت انجام آن دارد. مثلا اگر علت انجام سونو، درد لگن یا پریود نشدن یا کیست تخمدان باشد، میتوانید آن را در هر زمانی از چرخه قاعدگی، حتی زمانی که خونریزی دارید، انجام دهید.
نکته: قبل از پریود، دیواره رحم ضخیم بوده و ممکن است با انجام سونوگرافی واژینال، سالم به نظر برسد؛ در حالی که ممکن است علت خونریزیهای غیرطبیعی، مانند پولیبهای کوچک، دیده نشوند و نیاز به بررسی مجدد بعد از پریود باشد.
این مطالب صرفا بر اساس تحقیق و جستجو بوده و ممکن است در برخی موارد نیازمند بررسی از جانب پزشک داشته باشد، لذا هرگونه پرسش و ابهام را با پزشک مشورت نمایید.
بهترین زمان برای سونوی واژینال برای تخمک گذاری
یکی از دلایلی که پزشک، سونوگرافی واژینال را تجویز کند، بررسی سلامت تخمدان است. برای بررسی سلامت تخمدان و تخمکگذاری نرمال، بهترین زمان سونوگرافی واژینال بین روزهای ۵ تا ۱۰ سیکل قاعدگی است (برای محاسبه سیکل قاعدگی، باید از اولین روز پریود، شمارش را انجام دهید.).
سونوگرافی واژینال در بارداری
موارد کاربرد سونوگرافی واژینال در بارداری که توسط پزشک تجویز میشود عبارت است از:
- تعیین موقعیت ساک حاملگی
- تشخیص حاملگی دو قلویی و چند قلویی در مراحل اولیه
- بررسی ضربان قلب جنین
- تعیین سن حاملگی
- ارزیابی موقعیت جفت
- اندازه گیری طول سرویکس (Cervix) یا طول دهانه رحم
- بررسی حاملگی خارج رحمی
- حاملگی پوچ
- سقط جنین
- بررسی خونریزی اوایل بارداری
- ارزیابی بیشتر در بارداری های پر خطر
اگر هنوز برایتان سوال پیش آمده است که آیا سونوگرافی واژینال باعث سقط جنین می شود؟ ، باید بگوییم که این روش تصویربرداری، کاملا ایمن و بدون عارضه است به طوری که حتی در دوران بارداری هم توسط پزشک تجویز میشود.
بهترین زمان برای سونوگرافی واژینال در بارداری
با بزرگ شدن رحم و افزایش سن حاملگی، سونوگرافی شکمی نسبت به سونوی واژینال در اولویت است. طبق توصیه پزشکان، بهترین زمان سونوگرافی واژینال بارداری ، سه ماهه اول حاملگی است (هفته 5 تا 6 از ابتدای بارداری).
عوارض سونوگرافی واژینال
همانطور که در بخشهای قبلی هم تاکید داشتیم، سونوگرافی واژینال هیچگونه درد یا عارضه ندارد. حتی در دوران بارداری نیز انجام این آزمایش، نه برای مادر و نه برای جنین خطر ندارد.
عوارض سونوگرافی داخلی چیست؟
سونوگرافی واژینال داخلی هیچگونه عوارضی نداشته و کاملا ایمن است. در این تکنیک تصویربرداری، حتی از اشعه هم استفاده نمیشود. تنها ممکن است کمی احساس فشار و ناراحتی در هنگام ورود مبدل سونو، برایتان پیش بیاید که با خارج کردن آن، برطرف خواهد شد. حتی در این مورد هم، پزشک از ژل روانکننده استفاده میکند تا شما کمتر احساس ناراحتی کنید. البته به دلیل استفاده از ژل روانکننده، ممکن است ترشحات جزئی از واژن داشته باشید که تا 24 ساعت بعد رفع میگردد.
کاربردهای سونوگرافی واژینال
پزشک متخصص، سونوگرافی واژینال را جهت بررسی موارد زیر تجویز میکند:
- پولیپ: تودههای کوچک گوشتی در نقاط پوششی رحم که میتواند از علائم ایجاد خونریزیهای غیر طبیعی باشد.
- فیبروم: رشد بیش از اندازه بافت رحم
- کیست ها یا تومور تخمدان
- ناباروری
- ارزیابی اولیه بارداری
- خونریزی غیر طبیعی رحم
- معاینه لگن
- بررسی محل IUD (یک وسیله پلاستیکی به شکل T برای جلوگیری از بارداری در زنان)
کاربردهای سونوگرافی واژینال در بارداری
موارد استفاده از سونوی واژینال در بارداری عبارتند از:
- تایید تاریخ بارداری
- بررسی ضربان قلب جنین
- ارزیابی شرایط جفت
- بررسی بارداری خارج رحمی
- بررسی بارداری های پر خطر
- سقط جنین و زایمان زودرس
- شناسایی منبع خونریزی غیر طبیعی رحم
چه بیماریهایی با سونوگرافی واژینال تشخیص داده میشود؟
سونوگرافی واژینال میتواند به تشخیص طیف گستردهای از بیماریها و شرایط مرتبط با سیستم تناسلی زنان کمک کند. برخی از این بیماریها عبارتند از:
- فیبرومهای رحمی: تومورهای خوشخیم که در دیواره رحم رشد میکنند.
- کیستهای تخمدان: کیسههای پر از مایع که در تخمدانها تشکیل میشوند.
- بیماریهای التهابی لگن: عفونتهایی که اندامهای تناسلی زنان را تحت تأثیر قرار میدهند.
- پلیپهای رحمی: رشد غیرطبیعی بافت در داخل رحم.
- سرطانهای مرتبط با سیستم تناسلی: مانند سرطان رحم و تخمدان.
- اندومتریوز: وضعیتی که در آن بافتی مشابه بافت داخلی رحم در خارج از رحم رشد میکند.
- ناباروری: بررسی علل ناباروری و مشکلات مرتبط با بارداری.
مزایای سونوگرافی واژینال
هنگامی که لوله سونو وارد واژن میشود، تصاویر با جزئیات بالایی را در اختیار پزشک قرار میدهد که با استفاده از ارزیابی نتایج آن، روند درمان بیمار آغاز خواهد شد. از جمله کاربردهای سونوگرافی واژینال عبارتند از:
- بررسی دردهای لگن
- مشکلات و اختلالات قاعدگی
- آزمایشات تخمدان پلی کیستیک
- ارزیابی بارداری های خارج رحمی
- مشکلات ناباروری در زنان
- تشخیص خونریزی های غیر نرمال
- ارزیابی کیست تخمدان و تودهها
- ارزیابی توده های سرطانی در رحم
- ارزیابی چسبندگی رحم
معایب سونوگرافی واژینال
هنوز هم ممکن است برایتان سوال باشد که با توجه به ورود لوله سونو به داخل واژن، آیا سونوگرافی واژینال خطرناک است؟ در جواب باید بگوییم که ترس از سونوگرافی واژینال کاملا بی مورد است؛ سونوگرافی واژینال عوارضی ندارد و تنها یک روش تشخیصی غیر تهاجمی برای بررسی بیماریهای احتمالی اندام تناسلی زنان است. با این حال ممکن است افرادی که سونوی واژن انجام میدهند تجربههای متفاوتی از این شرایط داشته باشند از جمله:
- ناراحتی و درد: برخی از افراد ممکن است در طول انجام سونوگرافی واژینال احساس ناراحتی یا درد کنند، به خصوص اگر به این نوع معاینات عادت نداشته باشند.
- خطر عفونت: هرچند که این خطر بسیار کم است، اما همیشه احتمال عفونت در هر نوع معاینه داخلی وجود دارد.
- استرس روانی: برخی از افراد ممکن است به دلیل ماهیت این روش، احساس استرس یا اضطراب کنند.
یکی از معایب سونوگرافی واژینال میتواند محدودیت در دید باشد. در برخی موارد، ممکن است سونوگرافی واژینال نتواند تمامی ناهنجاریها را به وضوح نشان دهد و نیاز به روشهای تصویربرداری مکمل باشد.
هزینه سونوگرافی واژینال
هزینههای سونوگرافی واژینال ممکن است بسته به محل انجام، تخصص پزشک و تجهیزات مورد استفاده متفاوت باشد. قیمت سونوگرافی واژینال بر اساس تعرفه سال 1403 تعیین میشود. بر این اساس مراکز سونوگرافی سراسر کشور، نباید هزینه سونوی واژینال را بیشتر از نرخ مصوب از بیمار دریافت کنند. البته هزینه سونوگرافی واژینال در تهران در سال 1403 با توجه به موقعیت مکانی سونوگرافی، ابزارهای به کار رفته و یا مهارت رادیولوژیست، متفاوت خواهد بود.
هزینههای سونوگرافی واژینال یا ترانس واژینال میتواند تحت تأثیر چندین فاکتور قرار گیرد که در جدول زیر آمده است.
در جدول زیر فاکتورهای موثر در هزینه سونوگرافی واژینال را مشاهده میکنید.
فاکتورهای موثر در هزینه سونوگرافی واژینال | |
---|---|
مکان جغرافیایی | هزینهها در شهرها و مناطق مختلف ممکن است متفاوت باشد. |
نوع مرکز درمانی | مراکز خصوصی معمولاً هزینههای بیشتری نسبت به مراکز دولتی دارند. |
تجهیزات و تکنولوژی | استفاده از تجهیزات پیشرفتهتر و جدیدتر میتواند هزینهها را افزایش دهد. |
تخصص و تجربه پزشک | پزشکان با تجربه و متخصص ممکن است هزینههای بیشتری دریافت کنند. |
نوع بیمه | نوع و پوشش بیمهای که بیمار دارد میتواند تأثیر زیادی بر هزینه نهایی داشته باشد. |
نوع و تعداد آزمایشها | اگر نیاز به آزمایشهای تکمیلی یا سونوگرافیهای متعدد باشد، هزینهها افزایش مییابد. |
شما میتوانید در مرکز سونوگرافی دکتر مردانی، به صورت کاملا اینترنتی و سریع، از صفحه درخواست و رزرو نوبت آنلاین سونوگرافی درخواست نوبت خود را در شعبههای مختلف ما در تهران ثبت نمایید.
کلیه خدمات سونوگرافی در مرکز رادیولوژی و سونوگرافی دکتر مردانی با کادر مجرب خانم انجام می پذیرد. (سونوگرافی تهرانپارس | سونوگرافی پیروزی)
سونوگرافی واژینال برای دختر مجرد
اینکه آیا برای زنان مجرد معاینه واژینال لازم است یا خیر؟ بستگی به نظر پزشک دارد. اما به طور کلی سونوگرافی واژینال برای زنان باکره در ایران تجویز نمیشود و از انواع دیگر روشهای تشخیصی در این مواقع استفاده خواهد شد. اما در دنیا، سونوگرافی واژینال برای دختران مجرد نیز میتواند انجام شود و ربطی به وضعیت تاهل فرد نخواهد داشت. چرا که این روش برای تشخیص و ارزیابی اندامهای داخل لگن و واژن است.
نحوه انجام سونوگرافی واژینال برای دختران
از آنجایی که پروب یا میله سونو، در سونوگرافی واژینال باید وارد واژن شود، در صورت باکره بودن فرد، نمیتوان از این روش استفاده کرد. البته در این مواقع، سایر روشهای تصویربرداری مثل سونوی شکمی یا سونوگرافی ترانس رکتال میتوانند جایگزینهای مناسبی باشند.
تفسیر جواب سونوگرافی واژینال
نتایج گزارش سونوگرافی لگنی شامل اطلاعات در مورد اندامهای زیر است:
- رحم
- آندومتر
- تخمدان ها
- مناطق اطراف
در نتایج سونوگرافی واژینال، پارامترهایی مانند ابعاد رحم، وجود تومورها، خوش خیمی یا بدخیمی تومورها، وضعیت تخمدان ها، حجم مایعات در نزدیکی رحم و تخمدان، وضعیت لوله های فالوپ و سایر تغییرات ساختاری در منطقه پلورال بررسی می شود.
نمونه ای از یک گزارش اولیه سونوگرافی لگن بر اساس نتایج سایت iuslondon.co.uk را در اینجا بخوانید:
- رحم دارای اندازه، شکل، طرح کلی و اکوتکسچر طبیعی است.
- یک فیبروم ساب سروزال فوندال با اندازه 25 میلی متر مشخص شده است.
- اندومتر صاف و منظم است و در فوندوس 10 میلی متر اندازه دارد.
- هر دو تخمدان در سونوگرافی طبیعی هستند.
- کیست تخمدان دیده نمی شود.
- هیچ توده آدنکسی شناسایی نشد.
- مایع آزاد در لگن دیده نمی شود.
بهترین دستگاه سونوگرافی واژینال
اگر به دنبال ویژگیهای دستگاه سونوگرافی واژینال هستید باید بدانید که بهترین دستگاه سونوگرافی واژینال باید ویژگیهای زیر را داشته باشد:
- کیفیت تصویر بالا: دستگاه باید تصاویر با وضوح بالا و جزئیات دقیق ارائه دهد تا پزشکان بتوانند تشخیصهای دقیقی انجام دهند.
- پروب ارگونومیک: پروب دستگاه باید طراحی ارگونومیک داشته باشد تا استفاده از آن برای بیمار راحتتر باشد و پزشک بتواند به راحتی آن را در موقعیتهای مختلف قرار دهد.
- قابلیتهای پیشرفته: دستگاه باید دارای قابلیتهای پیشرفته مانند داپلر رنگی، سهبعدی و چهاربعدی باشد تا بتواند تصاویر دقیقتری از جریان خون و ساختارهای داخلی ارائه دهد.
- نرمافزار پیشرفته: نرمافزار دستگاه باید قابلیتهای تحلیل و پردازش پیشرفتهای داشته باشد تا پزشکان بتوانند به راحتی نتایج را تفسیر کنند.
قابلیت حمل و نقل: دستگاه باید سبک و قابل حمل (پرتابل) باشد تا بتوان از آن در مکانهای مختلف استفاده کرد. - دوام و قابلیت اطمینان: دستگاه باید از مواد با کیفیت ساخته شده باشد و دوام بالایی داشته باشد تا بتواند به مدت طولانی بدون نیاز به تعمیرات مکرر کار کند.
“لازم به ذکر است که تمامی تجهیزات به کار رفته در مراکز سونوگرافی دکتر مردانی از دقت و عملکرد بسیار بالایی برخوردار هستند و انواع خدمات سونوگرافی و رادیولوژی برای شما عزیزان با بهترین امکانات ارائه میگردد؛ همچنین شما می توانید برای دریافت نوبت خود در هردو مراکز تصویربرداری پزشکی دکتر مردانی به صفحه درخواست نوبت اینترنتی سونوگرافی مراجعه کنید.”
انجام کلیه خدمات سونوگرافی داپلر رنگی، سهبعدی و چهاربعدی در مرکز سونوگرافی دکتر مردانی با کادر متخصص و مجرب انجام می پذیرد. (سونوگرافی تهرانپارس | سونوگرافی پیروزی)
سونوگرافی واژینال در تهران
انجام سونوگرافی واژینال در تهران نیازمند یافتن بهترین مرکز سونوگرافی واژینال در تهران است، تا علاوه بر دقت بالا، امکان سونوگرافی آسان، نوبتدهی اینترنتی، زمان انتظار کوتاه و همچنین پذیرش بیمههای مختلف را فراهم کند و در نتیجه تجربهی انجام یک سونوگرافی واژینال ایده آل را برای شما رقم بزند. مرکز تصویربرداری دکتر مردانی در تهران، بهعنوان یکی از پیشروترین مراکز تخصصی سونوگرافی، با تجهیزات مدرن و پیشرفته، آمادهی خدمترسانی به خانوادهها است.
شما می توانید برای نوبت دهی اینترنتی در مرکز تصویربرداری پزشکی دکتر مردانی به صفحه درخواست نوبت اینترنتی سونوگرافی مراجعه کنید.
چرا مرکز سونوگرافی دکتر مردانی را انتخاب کنم؟
- کادر مجرب بانوان و تیم پزشکان متخصص و فلوشیپ آقا و خانم
- نوبت دهی اینترنتی
- ساعات کاری بالا
- طرف قرارداد با بیمههای متنوع
- تنوع خدمات سونوگرافی از جمله واژینال
- هیستروسالپنگوگرافی با ست بدون درد
- دستگاههای جدید و مجهز به تصاویر سه بعدی
- سهولت دسترسی از طریق خطوط مترو
پرسش های متداول
در این بخش به 11 سوال پر تکرار و مهم در خصوص سونوگرافی واژینال پاسخ میدهیم.
1- آیا سونوگرافی واژینال را میتوان در دوران بارداری انجام داد؟
همانطور که در طول بخشهای مختلف مقاله به آن اشاره کردیم، در هر دوره ای از سیکل قاعدگی میتوان سونوگرافی واژینال را انجام داد. در دوران باردرای نیز، برای ارزیابی و تشخیص مواردی مثل تاریخ بارداری، سلامت جنین، بارداری خارج رحمی، بارداری پر خطر، زایمان زودرس، سقط جنین و همچنین خونریزی غیر طبیعی از سونوگرافی واژینال استفاده میشود.
2- سونوگرافی ترانس واژینال چقدر طول می کشد؟
معمولا سونوگرافی ترانس واژینال سریع انجام میشود. این زمان حدودا بین 5 تا 15 دقیقه طول میکشد. البته با توجه به پیچیدگیهای سونو واژن و اطلاعاتی که پزشک درخواست کرده است، ممکن است این زمان 15 دقیقه تا یک ساعت هم طول بکشد.
3- چه کسانی نباید سونوگرافی ترانس واژینال انجام دهند؟
گفتیم که سونوگرافی واژینال در هر زمانی از سیکل قاعدگی قابل انجام است. اما شاید بپرسید چه کسانی نباید سونوگرافی ترانس واژینال انجام دهند؟ در جواب باید بگوییم که سونو واژینال در موارد زیر تجویز نمیشود:
- در صورت انسداد واژن
- در صورتی که اخیرا جراحی واژن داشته باشید.
- اگر خود بیمار رضایت نداشته باشد.
4- موارد استفاده از سونوگرافی واژینال چیست؟
برخی موارد کاربرد سونوگرافی واژینال عبارتند از:
- بررسی مشکلات ناباروری: سونوگرافی واژینال میتواند به پزشکان کمک کند تا مشکلاتی مانند انسداد لولههای فالوپ، کیستهای تخمدان و سایر مشکلات مرتبط با ناباروری را تشخیص دهند.
- تشخیص بارداری زودهنگام: این روش میتواند به تشخیص بارداری در مراحل اولیه کمک کند و وضعیت جنین و محل قرارگیری آن را بررسی کند.
- بررسی مشکلات قاعدگی: سونوگرافی واژینال میتواند به تشخیص مشکلاتی مانند فیبرومها، پولیپها و سایر ناهنجاریهای رحمی که ممکن است باعث مشکلات قاعدگی شوند، کمک کند.
- تشخیص عفونتهای لگنی: این روش میتواند به تشخیص عفونتهای لگنی و بررسی وضعیت اندامهای داخلی کمک کند.
5- آیا برای سونوگرافی واژینال باید ناشتا بود؟
خیر؛ برای انجام سونوگرافی واژینال نیازی به ناشتا بودن نیست. این نوع سونوگرافی معمولاً نیاز به آمادگی خاصی ندارد. با این حال، برخی پزشکان ممکن است توصیه کنند که مثانه شما خالی باشد تا تصاویر با وضوح بهتری گرفته شود. ولی در هر صورت بهتر است قبل از انجام سونوگرافی واژینال با پزشک خود مشورت کنید تا اگر توصیه خاصی دارد، از آن مطلع شوید.
لازم به ذکر است که این مطالب صرفا بر اساس تحقیق و جستجو بوده و ممکن است در برخی موارد نیازمند بررسی از جانب پزشک داشته باشد،
لذا هرگونه پرسش و ابهام را با پزشک مشورت نمایید.
6- آیا درد سونوگرافی واژینال طبیعی است؟
این سونوگرافی معمولا بدون درد است. با این حال، ممکن است هنگام ورود مبدل احساس ناراحتی خفیفی را تجربه کنید. در صورت پر بودن مثانه قبل از انجام سونوگرافی نیز ممکن است احساس ناراحتی به شما دست دهد.
7- آیا خونریزی بعد از سونوگرافی واژینال طبیعی است؟
ممکن است بعد از سونوگرافی واژن، مقدار کمی ترشح واژینال یا خونریزی وجود داشته باشد. اما این مقدار خفیف است. در صورتی که خونریزی شدیدتر از مقدار طبیعی است لطفا با پزشک خود تماس بگیرید.
8- زمان انجام سونوگرافی واژینال چقدر است؟
به طور معمول، سونوگرافی واژینال حدود 15 دقیقه طول میکشد. البته این عدد بستگی به درخواستهای پزشک متخصص شما دارد که رادیولوژیست موظف به انجام آن است.
9- چه زمانی باید سونوگرافی واژینال انجام داد؟
تشخیص زمان انجام سونوگرافی ترانس واژینال بر عهده پزشک شماست. هر زمان که پزشک متخصص شما برای ارزیابی و تشخیص بیماری های حفره لگن و اندام های داخلی، نیاز به سونوگرافی ترانس واژینال ببیند، آن را برای شما تجویز خواهد کرد.
10- چه بیماری هایی با سونوگرافی واژینال تشخیص داده می شود؟
سونوگرافی ترانس واژینال برای بررسی اندامهای داخلی لگن زنان استفاده میشود. این روش معمولا قادر به تشخیص بیماریهای زیر خواهد بود:
- تشخیص بیماریهای زنانه: مانند فیبروئیدها، کیستهای تخمدان و بیماریهای التهابی لگن.
- ارزیابی ناباروری: برای تشخیص دلایل ناباروری و پیگیری درمانهای ناباروری مانند IVF.
- پیگیری بارداری اولیه: ارزیابی سلامت جنین در مراحل اولیه بارداری و تشخیص بارداری خارج از رحم.
- تشخیص خونریزیهای غیرطبیعی واژینال: بررسی دلایل خونریزیهای غیرطبیعی، از جمله خونریزیهای بعد از یائسگی.
- بررسی درد لگنی: تشخیص دلایل احتمالی درد در ناحیه لگن.
11- چند روز بعد از پریود می توان سونوگرافی واژینال انجام داد؟
طبق توصیه پزشکان، اگر پریود شما منظم است، بهترین زمان برای سونوگرافی از روز 5 تا 11 سیکل قاعدگی است (از روز اول پریود حساب می شود).
برخی از منابع
https://www.drseif-radiology.ir/article/33496/سونوگرافی-کالر-داپلر-واژینال
https://alvandsono.com/index.php/آمادگی-های-سونوگرافی/آمادگی-سونوگرافی-دالپر-واژینال.html
https://www.radiologymarkazi.ir/article/30766/سونوگرافی-واژینال
https://impo.app/transvaginal-ultrasound
akserahem.com/vaginal-ultrasound/
https://fa.wikipedia.org/wiki/سونوگرافی_واژینال
https://namateb.org/سونوگرافی-واژینال/
my.clevelandclinic.org/health/symptoms/22044-bleeding-during-pregnancy
www.iuslondon.co.uk/womens-health/understanding-pelvic-ultrasound-reports